Class 9 English Beehive – A Legend of the Northland Poem Questions and Answers (Solutions PDF)


Find complete NCERT solutions for Class 9 English Beehive Poem – A Legend of the Northland. Get accurate answers, summary, and meanings for all textbook questions. This post helps students understand the moral of the poem, rhyming words, and key points in simple English. You can also download the Class 9 English Beehive Chapter 5 PDF for offline study. Useful for SEBA, CBSE and state board students preparing for exams.

Class 9 English Beehive – A Legend of the Northland Poem Questions and Answers (Solutions PDF)
Key of school solutions


A Legend of the Northland Class 9 question answers

Thinking about the Poem – Questions and Answers

1. Which country or countries do you think “the Northland” refers to?

Answer: “The Northland” could refer to any extremely cold country in the Earth’s north polar region such as Greenland, northern regions of Russia, Canada, or Norway.


2. What did Saint Peter ask the old lady for? What was the lady’s reaction?

Answer: Saint Peter asked the old lady for one of her baked cakes to satisfy his hunger. The lady agreed to bake a cake but became greedy when she saw it.


3. How did he punish her?

Answer: Saint Peter punished the lady by changing her into a woodpecker. She would now have to build a nest and find scanty food by boring into hard, dry wood.


4. How does the woodpecker get her food?

Answer: The woodpecker gets her food by boring holes into trees and eating insects or worms found inside.


5. Do you think the old lady would have been so ungenerous if she had known who Saint Peter really was?

Answer: No, the old lady would not have been so ungenerous if she had known who Saint Peter really was. She would have given him a large piece of cake to please him and receive his blessings.


6. Is this a true story? Which part of this poem do you feel is the most important?

Answer: No, it is not a true story; it is a legend. The most important part is when the old lady is changed into a woodpecker, as it teaches the moral lesson of generosity and kindness.


Raed Also: Class 10 Geography Chapter 1


7. What is a legend? Why is this poem called a legend?

Answer:
A legend is a popular story from the past that is believed by many people but cannot be proven true. It usually teaches a moral or value.
This poem is called a legend because it conveys the message of generosity through an old story.


8. Write the story of ‘A Legend of the Northland’ in about ten sentences.

Answer:
Once, Saint Peter was preaching and traveling when he felt weak with hunger. He stopped at an old lady’s cottage and asked for a cake. The woman, though she was baking cakes, found every cake she made too large to give away. Finally, she gave him nothing. Angry at her selfishness, Saint Peter punished her by turning her into a woodpecker. Now she has to bore into trees to find food and live without comfort. The story teaches us the value of sharing and generosity.


Class 9 english beehive A legend of the northland question answer PDF

 II.1. Let’s look at the words at the end of the second and fourth lines, viz., ‘snows’ and ‘clothes’, ‘true’ and ‘you’, ‘below' and ‘know’. We find that ‘snows’ rhymes . with ‘clothes’, ‘true’ rhymes with ‘you’ and ‘below’ rhymes with ‘know’. Find more such rhyming words.

Answer: 

        The rhyming words are: -
                Few and through
                Earth and hearth
                Done and one
                Lay and away
                One and done
                Flat and that
                Myself and self
                faint and Saint
                Form and warm
                Food and wood
                Word and Bird
                Same and flame
                Wood and food

******

Moral of the Poem

The poem A Legend of the Northland teaches us to be kind, generous, and selfless. Greed leads to punishment and suffering, while helping others brings blessings.


📘 Download Class 9 English Beehive PDF – A Legend of the Northland PDF Notes


No comments:

Post a Comment