If you are a Class 9 student searching for Natural Resources question answers PDF, here you can find all solutions with notes and step-by-step explanations from your NCERT Class 9 Science textbook.
![]() |
Key of School Solutions |
Class 9 Science Chapter 14 – Natural Resources Answers PDF
📘 Chapter Overview
-
Chapter Name: Natural Resources
-
Subject: Science
-
Class: 9
-
Book: NCERT / SEBA / CBSE
-
Chapter Number: 14
-
Format: PDF Notes + Solutions
🧾 Page 193 – Textbook Questions and Answers
1.How is our atmosphere different from the atmospheres on Venus and Mars?
2. How does the atmosphere act as a blanket?
Answer: The atmosphere acts as a
blanket by performing the following functions:
(a) It keeps the
average temperature of the Earth fairly constant during day tme and even during
the course of whole year.
(b) It prevents a
sudden increase in the temperature during day time.
(c) It slows down
the escape of heat from the surface of the Earth into outer space during night
time.
3. What causes winds?
4: How are clouds formed?
Answer: During day time, on being heated, a large amount of
water evaporates from various water bodies and goes into the air. A part of
this water vapour also reaches the atmosphere through biological activities
such as transpiration and respiration. This causes the air in the atmosphere to
heat up.
When this heated
air rises, it expands and cools, which results in the condensation of water
vapour forming water droplets. The presence of dust and other suspended
particles in air also facilitates the process of condensation The formation of
water droplets leads to the formation of clouds.
5: List any three human activities that you think would lead to air pollution.
Answer: The following three human activities would lead to
air pollution:
(i) Burning of fossil fuels such as coal and petroleum
(ii) industrialization
(iii) Deforestation
Natural resources questions and answers pdf |
💧 Page 194 – Water and Air Resources
1: Why do organisms need water?
2: What is the major source of fresh water in the city/town/village where you live?
3: Do you know of any activity which may be polluting this water source?
Natural Resources Class 9 Science Chapter 14 notes PDF for free
1: How is soil formed?
Answer: Soil is formed by breaking down of rocks at or near
the surface of the Earth through various physical, chemical, and biological
processes by various factors such as the sun, water, wind and living
organisms.
2: What is soil erosion?
Answer: The blowing away or washing away of land surface by
wind or water is known as soil erosion.
3: What are the methods of preventing or reducing soil erosion?
Answer: The methods of preventing or reducing soil erosion
are:
i.Prevention of deforestation
ii.Plantation of trees
Class 9 General science chapter 14 Natural resources answers|
☁️ Page 201 – Water Cycle and Oxygen Forms
1. What are the different states in which water is found during the water cycle?
Answer: During the water cycle, water is found in solid
state (snow, ice, etc.), liquid state (ground water, river water, etc.), and
gaseous state (water vapours).
2. Name two biologically important compounds that contain both oxygen and nitrogen.
Answer: Two biologically important compounds that contain
both oxygen and nitrogen are:
ii.Deoxyribonucleic acid (DNA) and Ribonucleic acid
(RNA)
3.List any three human activities which would lead to an increase in the carbon dioxide content of air.
Answer: i. Burning of fuels in various processes like
heating, cooking, transportation, and industry.
ii. Human induced forest fires.
iii.The process of deforestation includes the cutting down
of trees. This decreases the uptake of carbon dioxide for photosynthesis.
Eventually, the content of carbon dioxide increases.
4. What is the greenhouse effect?
Answer: Some gases like carbon dioxide, methane, nitro us
oxide prevent the escape of heat from the Earth’s surface by trapping it. This
increases the average temperature of the Earth. This is called the greenhouse
effect. An increase in the content of such gases would lead to a situation of
global warming.
5. What are the two forms of oxygen found in the atmosphere.
Answer: The two forms of oxygen found in the atmosphere are:
e Diatomic molecular form with chemical formula 02. e Triatomic molecular form
with chemical formula O3 known as ozone.
Class 9 General science chapter 14 Natural resources answers pdf | Natural resources questions and answers pdf |
📗 Exercises – Long Answers
1: Why is the atmosphere essential for life?
2: Why is water essential for life?
3: How are living organisms dependent on the soil? Are organisms that live in water totally independent of soil as a resource?
4: You have seen weather reports on television and in newspapers. How do you think we are able to predict the weather?
5. We know that many human activities lead to increasing levels of pollution of the air, water-bodies and soil. Do you think that isolating these activities to specific and limited areas would help in reducing pollution?
6. Write a note on how forests influence the quality of our air, soil and water resources.
📥 Download Section
📥 Download Class 9 Science Chapter 14 Natural Resources PDF
👉 Download Full PDF of Chapter 14 Natural Resources
👉 Download Chapter 5 – the fundamental unit of life questions answers ||
No comments:
Post a Comment